Grønne grunnoppskrifter

Grønn suppe 1

150 – 200 g grønne blader skylles, forvelles, og hakkes.
1 liter buljong eller kjøttkraft
Jevning av 2–3 ss hvetemel og 1 dl melk tilsettes, suppen gis et oppkok, saltes.
Tilsettes evt. fløte, smør, hardkokte egg, ristede brødterninger etter smak.

Grønn suppe 2

150 – 200 g grønne blader skylles, forvelles og hakkes.

1 liter buljong eller kjøttkraft
2 ss smør og 2 – 3 ss hvetemel
Salt
Melk eller fløte
Smøret smeltes i en kjele, melet drysser over under omrøring. Spes med kraften. Tilsett bladene som koker med i 10 minutter. Saltes og tilsettes eventuelt melk eller fløte.
Smørjevningen kan erstattes med 2 rå poteter som skjæres i terninger, kokes myke i kraften og moses før det grønne tilsettes og koker med.

Stuing

½ – 1 liter rensede, grønne blad.
Bladene forvelles og hakkes.
Lag hvit saus av 1 ss smør, 2-3 ss mel og 4 dl melk.
Bladene kokes med i sausen noen minutter.
Salt og krydder tilsettes etter smak.

Urtekaker

4 dl grønne blad skylles, forvelles og hakkes
4 sammenvispete egg og salt
Bladene blandes i de sammenvispete eggene, smakes til med salt.
Stekes som lapper i stekepanne med olje eller smør.
Serveres med stekte poteter og bacon/pølsebiter eller selvstendig sammen med grovt brød.

Grønn «pizza»

5 dl forvellet finhakket grønt blandes med 4 sammenvispete egg og litt salt. Ha smør i stekepannen og hell røren i. Legg tykke skiver med ost over røren og tomatskiver på osten. Dryss over litt bergmynte (oregano), og stek med lokk på pannen til røren er fast og osten smeltet.
Grovt nystekt brød sm

aker godt til.

Grønn sufflé

Smelt 3 ss margarin i en kjele og rør inn 3 ss hvetemel. Spe med 2½ dl melk. Avkjøles. Tilsett 1 ts salt og rør inn 4 eggeplommer. Bland inn ca. 1 liter forvellet finhakket grønt. Visp de 4 eggehvitene til hardt skum og bland dem forsiktig inn i røren. Hell røren i god smurt form med rett kant og stek ved 220 grader i ca. 50 min. Serveres umiddelbart, gjerne med en klatt rørt smør tilsatt sitronsaft og pepper.